Begränsningar ger möjligheter

Jag har alltid tyckt om att jobba utifrån begränsningar. Begränsningar öppnar för nya möjligheter. Låter motsägelsefullt kanske, men det väcker min kreativitet. Jag ser det som en utmaning att se vad det går att göra utifrån en given situation. Det går faktiskt alltid att skapa något även om möjligheterna kan tyckas obefintliga, som till exempel att laga till en festmåltid när jag egentligen inte har något hemma.

Igår kväll var det dags för lördagsmiddag. Hyllorna tycktes gapa tomma, men jag antog utmaningen och började inventera förrådet. Jag hittade en påse överblivna röda linser, ett par morötter, en öppnad förpackning med fetaost (som behövde tas om hand innan den blev för gammal), sesamfrön, havregryn (som vi alltid har hemma), sambal oelek, lök, vitlök och ägg. Jag googlade runt på olika recept och hittade till slut ett par varianter på morotsbiffar som jag kunde utgå från. Det visade sig i och för sig inte bli några biffar eftersom smeten blev för lös (skulle nog hällt av vattnet från linserna). Istället tog jag ett par ägg till och tänkte mer åt pannkakshållet fast lite nyttigare. Det blev kanske mer som en slags blinis. I vilket fall, med lingon till och ett glas rosé blev det en festmåltid att avnjuta, enkel men fantastiskt god, en rätt jag definitivt kommer att utveckla och kombinera med tillbehör på olika sätt.

På samma sätt har jag alltid sett på mitt arbete med rörelsen och dansen. Att utforska vad jag kan göra på en begränsad yta, kanske till och med på bara ett par kvadratdecimeter, kittlar min skaparlust. Utan att flytta fötterna kan jag använda överkropp, armar, huvud och till och med ben med de mest varierade rörelser. Jag brukar säga att även om du bara kan röra ett lillfinger så kan du dansa. Det är alltid känslan det handlar om och den skapar vi inom oss.

Så begränsningarna ger definitivt möjligheter. De kittlar min skaparlust och konstverk jag aldrig hade kunnat förställa mig annars tar form.

/ Johanna

Dela inläggetShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.