Nyttig till ingen nytta

Varmt. 30 grader ska det bli idag. Det bara fortsätter dag efter dag, efter dag. Inget jag kan göra åt temperaturen. Skulle lätt kunna få panik men vad är idén med det? Jag får helt enkelt sakta ner tempot och andas lugnt, bara vara, tills jag passerat igenom. För det kommer att vända. Det är bara en tidsfråga.

Tänker att det är så mycket nyttigt jag skulle kunna göra bara jag orkade, men vad är det som är så viktigt egentligen och så jätte nyttigt? Finns det något viktigare än att bara vara? Tala om för mig vad i så fall och gärna varför? Vet vi varför vi gör allt det vi gör? Vad är det vi vill uppnå egentligen? Ställer vi oss någon gång den frågan, på riktigt?

Tänk om värmen är universums sätt att tala om att nu är det dags att vara ’onyttig’. Tänk om vi är alldeles för nyttiga till ingen nytta och att vi istället skulle kunna uppskatta och njuta mer av livet om vi la vår nyttighet åt sidan? För visst handlar väl vårt nyttighetstänk i grunden om en enda sak – önskan att vara lycklig? Och tänk om det finns ett enklare sätt att uppnå lyckan?

Egentligen vet vi alla vad som ger oss sann lycka. Det är liksom bara för jobbigt att hoppa av den fart vi fått upp på nyttighetsvägen, den vi ärvt av generationer och som tenderar att gå på autopilot. För tänk om vi slår oss eller ännu värre, om vi upptäcker att allt vi gjort inte varit till nytta, att det varit förgäves. Nej, då kanske det är enklare att fortsätta hålla nyttighetsfasaden utåt. Det är ju bara att titta sig omkring på alla nyttiga människor. De ser så lyckliga ut, i alla fall på sociala medier. Vad skulle hända om någon avvek?

Det är i det här läget vi behöver universums hjälp att bryta trenden, som nu, genom sommarens långa och ihållande värmebölja. ”Sitt ner eller, ännu hellre, ligg ner”, säger universum obarmhärtigt. Det kan tyckas brutalt att utsätta oss för så långa och ihållande höga temperaturer men universum vill bara vårt bästa och gör vad som krävs för att få vår uppmärksamhet.

Livet vill oss väl. Allt vi behöver göra är att sitta ner och lyssna, bara vara, så vet vi instinktivt vilket vårt nästa steg är. Och en sak till – ingenting är förgäves. Vi går alla den väg vi behöver för att lära oss växa som människor, lära oss att knäcka koden till sann lycka. I samma stund du kommer till insikt inser du också att allt är glömt och förlåtet och att du räcker som du är.

Ta hand om dig / Johanna

johannahedstrom.com

Dela inläggetShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.