Rätt eller fel? Det bestämmer vi själva

Besök i författarnas rosenträdgård i Cité d’Lecrit i Montmorillon.

Passar på att skriva några rader innan frukost. Idag blir det heldagsutflykt till La Rochelle och havet, men datorn åker förstås med också. Prognosen visar på ”skrivarväder” så jag kan tänka mig att jag landar på något café och slår mig ner där en stund och skriver.

Det är många intryck de här dagarna och skrivandet hjälper mig att sortera tankarna, som en terapi. När jag sätter mig vid datorn startar en process. Vågar jag lita till den så vet jag att orden och svaren kommer till mig. Vi har alla svar vi behöver inom oss, var och en. Det handlar bara om att våga lyssna och våga sätta ord på vad som än kommer upp.

När jag jobbade med dans pratade jag ofta om att lägga ”värderaren” åt sidan och tänka att en rörelse aldrig kan bli fel. Jag jobbade med improvisation och med att hitta det egna uttrycket, så som jag längtade efter att röra mig. Och hur kan det blir fel? Om jag lyfter en arm till sidan, kan någon då komma och säga att så där kan man väl inte lyfte en arm? Nej, jag lyfter armen till sidan för att det känns bra och sen är det inget mer med det. Likadant är det med orden. Jag väljer vilka ord jag vill. De är mina och det som är jag kan aldrig bli fel. Så när jag sitter ensam på min kammare så kan jag åtminstone där välja de ord som känns bra för mig. Det kan vara lösryckta ord, stolpar eller utbroderade meningar. Jag låter orden komma precis som de är. Och när jag så småningom känner mig trygg kanske jag låter någon annan läsa.

Det är bara våra egna tankar, det vill säga, vi själva som kan förstöra för oss. Det är alltid vi själva som bestämmer ”rätt” eller ”fel”. Och det betyder också att det är bara vi själva som kan bestämma att det kanske är helt ok det vi har att komma med. Vi kanske räcker som jag är. Pröva! Det kan vara värt det i slutänden.

Allt gott önskar jag dig / Johanna

 

Dela inläggetShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.