Leva i förändring och hantera vanans makt

DSC_0147_blogg
Ögonblick som snart är förbi

Förändringen är oundviklig. Ett ögonblick kan vara några sekunder, sen är det förbi. Det är helt upp till mig hur jag hanterar den övergången. Följer jag med i rörelsen eller kämpar jag emot?

Det kan kännas hårt och orättvist hur förändringen slår ner emellanåt. Jag kan tyckas ha all rätt att reagera och opponera mig, men frågan är om jag vill har rätt och ”vinna” eller om jag vill få saker att fungera och komma vidare. Ska jag tycka synd om mig och ta på mig offerrollen eller ska jag bli mästare över mina handlingar?

Jag vill förstås komma vidare och trotsa vanans makt. Som jag ser det så finns bara ett sätt – ett tålmodigt och medvetet arbete. Jag ser vanan, men väljer ändå att gå förbi den. Till vanans natur hör att den blivit en reflex, så jag märker inte alltid hur den kvickt kan slänga sig framför mina fötter, distrahera mig och ta kommandot. Den lägger gärna in sin stöt när jag har garden nere och inte är uppmärksam.

Jag är inte alltid vaken och ser det som händer, förrän jag slutligen vaknar upp ur ett halvtöcken och funderar över hur jag hamnade där. Då finns det bra en sak att göra – återhämta kraften, zooma in mitt fokus förbi distraktionerna och fortsätta framåt och förbi. Det känns naket och utsatt. Vanan har också varit en slags trygghet, något jag känner igen. Den har varit en följeslagare som jag nu måste skiljas från, som ett dåligt äktenskap jag borde tagit mig ur för länge sen.

Men det är inte bara hårt arbete det handlar om. Det är också en kittlande utmaning och en härlig segerkänsla när jag ser vanan segna ner kraftlös och jag vet att jag har kommandot. Att leva i förändring är en spännande resa. Jag sätts på prov och får använda mina resurser på ett utmanande och tillfredställande sätt. Jag tvingas tänka till och hitta kreativa lösningar. Känner mig betrodd som ställts inför uppgiften. Känner mig levande. Det finns bara en väg att gå – igenom förändringen.

/ Johanna

Dela inläggetShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.