Aldrig, aldrig ett offer

DSC_0137_blogg

Back to basic. Penna och skrivbok. Direkt kontakt tanke och det skrivna ordet, i stearinljusets sken. Återkopplar till mig själv. Blundar, lyssnar inåt. Vilket är dagens tema? Får snart kontakt med källan. Litar till det som kommer till mig här och nu.

Jag själv är den viktigaste relationen jag har att göra med. Lägger mig inte i någon annans händer och låter det vara min grund att stå på. Visst, vi kan mötas och dela stunder, som en bonus på vägen, men vi är ytterst ändå ensamma med oss själva. Det är bara jag som kan ta ansvar för mig, vilket också är min skyldighet.

Jag tar ansvar för att vara en god kraft i världen. God behöver inte innebära att jag bara håller med, tröstar och stöttar. God kan också innebära att vara obekväm och sätta gränser och inte bara följa den givna normen. Ibland måste normer brytas även om det innebär ett missnöje från omgivningen. Ingen vill väl egentligen sitta fast i ett destruktivt och förminskande mönster, även om det många gånger kan kännas tryggast så.

Att vara ensam med mig själv är ingen offerroll jag tar på mig. Det är mer ett konstaterande av hur livet fungerar. Det är så jag får saker uträttade och tar mig vidare framåt. Vi har alla våra unika vägar att vandra och jag kan inte kräva av någon annan att den ska följa precis i mina spår.

Jag tänker på vad det innebär att verkligen älska en annan människa. För mig är det att ge den full frihet att vandra sin väg. Jag säger inte att det är enkelt. Det ligger nära till hands att förvänta mig att den andre ska fylla mina tomrum och kanske jag till och med går så långt att jag tycker den har skyldigheter gentemot mig. Det innebär förstås inte att jag tillåter mig att bli behandlad hur som helst. Behöver jag så sätter jag mina gränser och tar ansvar för att mina behov blir tillgodosedda på lämpligt sätt. Jag hittar lösningarna för mig, oavsett omgivningens agerande. Jag är aldrig, aldrig ett offer om jag inte väljer att vara det.

Nu går jag vidare med min dag. Önskar dig den bästa dagen tills vi ses här igen.
/ Johanna

Dela inläggetShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.