Julafton, en dag som alla andra

Tomten förbereder sig för julen
Tomten förbereder sig

Julen, en helt vanlig dag, det vill säga om man ser varje dag som en fest. Jag firar varje dag, hela året och julen är inget undantag. Alla måsten är på så vis utspridda över året och knappt märkbara. Med andra ord finns inga förväntningar som bäddar för besvikelser. Julen blir en fest, precis som varje dag är.
”Vad firar vi idag? Att det är onsdag.”
”Ja, visst är det värt att fira!”
Vi bestämmer själva när, var och hur det är fest.

Och vad gäller julen så behövs det inte mycket för att julstämningen ska infinna sig. Det handlar om att skapa de rätta förutsättningar de som du längtar efter. Hur ser din önskejul ut om du får välja fritt? Vilka människor är viktigast för dig att du har omkring dig? Vill du kanske till och med fira julen själv? Ja, det kan man faktiskt också göra om man vill.

Jag undrar, måste hela tjocka släkten umgås koncentrerat just på julafton, måste vi uppfylla svärmors önskemål till punkt och pricka eller dränka barnen i ett hav av julklappar för att den där perfekta känslan ska infinna sig? Är det just julbordet, med 25 olika rätter, som är viktigast att mötas över, för att sen dessutom vara tvungen att äta resterna ända fram till nyår? Är det njutning? Och vem är det som lagar maten och tar hand om disken, ett heltidsarbete? Någon måste göra det.

Tänk om det är så att vi alla i hemlighet går och längtar efter en lugn stund (svärmor också) med tid för varandra, och oss själva, men ändå anstränger sig hårt för att göra alla andra nöjda på ett sätt som de kanske inte alls har intresse av, bara för att vi tror att det ska vara så? Kan vi skala av alla måsten, förenkla på något sätt och ändå känna att vi uppnår julefrid? Kan det räcka att vi strålar samman, ett par dagar före jul, över en saffranskaka och några tända ljus eller serverar ett par enkla men väl valda rätter på julbordet, och istället hinner föra ett riktigt samtal eller bara vara tillsammans i lugn och ro?

DSC_0134_blogg
Tänd ett ljus och skapa din jul

Sen har vi själva julstöket. Jag är uppvuxen med att allt måste städas från grunden, och då menar jag allt, och grundligt, innan jag kan börja dekorera och göra fint. Idag går jag istället direkt på kärnan. Väljer en hylla eller ett bord som kanske varit lite försummat under året och ägnar mig åt att bara göra just den platsen fin. Den blir som en ö i det övriga kaoset, en lugn plats att vila ögonen på, som sen i sin tur kan inspirera mig att gå vidare till nästa utrymme och skapa julstämning där. Sen kanske vi hinner ta ett tag med dammsugaren också och vips är det julfint! Det kanske inte blev rent bakom spisen det här året, inte heller tog jag fram alla tomtar som varit med förut, men vad gjorde det? Jag har mig själv och det är väl det allra viktigaste.

Det intressanta i hela det här resonemanget är att det finns inget rätt eller fel. Det finns en massa olika sätt att fira jul på och kanske det är med stora tjocka släkten också. Min poäng är att vi väljer den jul vi vill fira och jag vet mitt värde så jag kan fira en jul ensam om så skulle vara fallet. Det har jag gjort förut.

/ Johanna

Dela inläggetShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

2 svar på ”Julafton, en dag som alla andra”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.