Är jag ”färdig” nu?

Leva enkelt, nära naturen.
Leva enkelt, nära naturen.

Lugnet sprider sig i kroppen. Jag är fullständigt trygg, omsluten, älskad, vakad över. Vad som än sker är jag i trygga händer. Vad jag än möter. Allt är bra. Vänjer mig vid tanken och förhåller mig till den. Låter den vara mitt utgångsläge.

Så vad händer nu då? Är jag ”färdig”? Utexaminerad? Är jag klar med det här livet? Vad ska jag använda mina insikter till? Göra gott? Hur då? På ett sätt känns det som jag bara skulle kunna sitta och meditera, bara vara en god och ljus kraft i världen. Egentligen kanske det räcker… flytta ut i naturen, i avskildhet till en vacker plats, leva enkelt och bara vara, omge mig endast med de närmaste och ge mig ut i världen när jag väljer, på mina villkor.

Var/hur gör jag mest nytta för världen? Det här att fysiskt finnas nära människor för att hjälpa så många som möjligt kanske inte är enda vägen att gå. I vår iver att hjälpa andra kan vi ibland hjälpa för mycket och på ett sätt som kommunicerar att ”du klarar nog inte att ta hand om dig själv”. Eller att vi hjälper andra när det egentligen handlar om oss själva, när vi inte vågar se eller ta i det som är för smärtsamt. Då är det lättare att se till vad vi tycker andra skulle behöva. Det är lättare att tro att kraften ligger utanför oss och att vi hellre fokuserar på symtomen snarare än själva orsaken. Jag menar, jag läser ju av min omvärld med mina erfarenheters filter för ögonen, men vad vet jag egentligen om min nästa och dennes behov? Ger jag verkligen den personen chansen att själv reflektera över vad den vill och behöver och få ta saker i sin egen takt? Kanske det egentligen handlar om mig själv och att det är där mitt ”hjälparbete” ska börja. Tänk om min uppgift är att ta hand om mig och att det räcker, som bidrag till mänskligheten också.

Frågan jag ställer mig är om vår hjälp till andra, många gånger, kanske mer är att stjälpa. Vågar vi verkligen rannsaka oss själva och vara ärliga – hur goda är vi egentligen?

/ Johanna

Dela inläggetShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.