Där jag minst anar

DSC_0363_blogg

Ständiga övningar för att återkoppla till tryggheten i mig. Inget är för givet.

”Bara för min skull”. Smakar på orden. Så viktiga. Jag tar hand om mig först, sen kan resten få falla på plats. Jag tar ansvar för mig.

Minns när jag som tonåring kom fram till den bistra sanningen att allt egentligen byggde på egoism och omgivningens bekräftelse. Sanningen kändes slutgiltig och som en återvändsgränd. I min värld var det bara att acceptera faktum. Jag var en hemsk människa. Vi var alla i grunden hemska människor.

Jag hade rätt i att det handlar om oss själva, men frågan var om det egentligen var så dåligt. Vad jag inte visste var att det kunde finnas andra dörrar att öppna, dörrar som gav ett nytt ljus åt samma ”sanning”. Jag menar, vi utgår ju alltid från oss själva och det kan ligga nära till hands att blanda ihop det med egoism. Det är klart att allt börjar med mig. Jag är ju den som bor i min kropp. Jag är jag och ingen annan. Något annat vore en fysisk omöjlighet. Det jag såg som egoism, dvs något negativt, insåg jag med tiden innebar bara möjligheter.

Det är först i vuxen ålder jag började förstå att det kanske inte var en så dum idé, att börja med mig själv, ta ansvar för den jag är och erbjuda världen mina färdigheter, eftersom däri ligger makten att på allvar kunna göra en skillnad, som andra kan ha glädje av. Win-win kallas det.

Idag ser jag bara möjligheter i det som förr verkade vara en slutgiltig begränsning. Även om mitt gamla synsätt någon gång emellanåt har en förmåga att dyka upp och göra sig påmint, skakar jag det mycket lättare av mig och fokuserar istället på det jag kan påverka.

Så, min ”sanning” består men mitt perspektiv har förändrats sen tonårstiden. Som jag brukar säga till mig själv när saker ser som mest hopplösa ut: Det finns öppningar där jag minst anar, på sätt jag inte kunde räkna ut själv. Jag måste bara våga tro på att det är möjligt.

/ J

 

Dela inläggetShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.