En obekväm väg

DSC_0392_blogg

Möt världen, ta ett steg tillbaka och betrakta den. Tillåt livet att hända och färdas med.

Tillåt de andra vara i sina världar och göra det de behöver göra. Du behöver inte vara en del av det, om inte du vill. De har gjort sina val och har sina uppdrag att utföra, liksom du har ditt. Du har rätten till dina val och att bli respekterad för det.

Någon kanske försöker hålla dig tillbaka genom skuld. ”Tyck synd om mig”, men det har de inget för. Även om de kanske inte vet så har de ett val också. Det kan de i så fall få en chans att upptäcka genom att du sätter dina gränser för vad som är ok för dig.

Ja, jag vet. Skulden är ett gift som effektivt gör sitt jobb. Det är ett fult grepp från den som utövar den, eftersom den utnyttjar din godhet. Men frågan är om du gör gott genom att ge efter för skuldens påtryckningar. Jag tror inte det. Du blir istället bara en medberoende som tar med dig vinflaskan till den alkoholiserade. Skulden är precis samma gift.

Ja, det är en obekväm väg att börja förvägra den skuldberoende dess näring, dvs din sympati. Personen kanske inte tackar dig spontant då den riskerar att få abstinens, men du gör en välgärning genom att ta avstånd från beteendet, tro mig, och inte minst för dig själv.

Vill du leva ett liv som bygger på skuld? Nej, då tar du hellre obehaget och går igenom det, för på andra sidan blir allt så mycket ljusare och kanske t.o.m. den andre personen står där en dag och tackar dig. Om inte så har du gett världen tillgång till dig själv och det är den bästa gåvan!

Allt gott till dig! / Johanna

Dela inläggetShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.